Fiskevenlig sluse skærmer landets laveste bymidte

Hyppige oversvømmelser i Hobro midtby bliver nu et sjældent syn

Foto_Joergen_Hammer_Soerensen_Jesper_Skov_MikkelsenJørgen Hammer Sørensen og Jesper Skov Mikkelsen er godt tilfredse med, at det nye sluseanlæg vil give butiks- og boligejere i Hobro en roligere nattesøvn.
 

Mange danskere, der bor nær åer, fjorde og kyster, får ofte ødelagt deres nattesøvn, når meteorologerne melder om regn, rusk og storm. I en tid, hvor brandstorme bliver stadig hyppigere og nedbørsrekorderne står for fald, er risikoen for vandskader nemlig større end nogensinde. Heldigvis kan butiks- og boligejere i landets lavest beliggende bymidte nu sove mere trygt i forvisning om, at risikoen for indtrængende vandmasser er stærk reduceret.

Det er et nyt sluseanlæg ved udmundingen af Onsild Å i Hobro, der kommer de bekymrede borgere til undsætning.

Det er Mariagerfjord Kommune og Mariagerfjord Vand, der står bag sluseanlægget, som beskytter fjordbyen. Slusen fungerer både som et boldværk i tilfælde af en stormflod, hvor vældige vandmasser presses ind i Mariager Fjord og som ventil ved skybrud, hvor Onsild Å løber over sine bredder.

Det hele sker ganske automatik.

Parkeringspladsen ved Super Brugsen er et af de steder, som ofte forvandles til en mægtig sø, når himmel og hav står i et. Dagligvarebutikken ligger ved Hobro Vesterfjord, der gennem Onsild Å løber ud i Mariager Fjord. Mængden af vand fra Onsild Å er så kraftig, at når der kommer en storm, bliver Hobro Vesterfjord let overfyldt, og det har resulteret i vand til knæene for de mange potentielle kunder.

- Jeg tror ikke, at det er gået nogens næse forbi, at det regner og rusker meget mere, end det gjorde i gamle dage. I dag ser vi alt for ofte, at ænder pjasker rundt på parkeringspladsen ved byens Brugs. Det duer jo ikke. Vores nye sluseanlæg har nu været i drift i en måneds tid, og vi kan med glæde konstatere, at den gør et fortrinsligt arbejde, siger Jørgen Hammer Sørensen, der er formand for Mariagerfjord Vands bestyrelse.


Fiskevenlig pumpe
Det nye sluseanlæg koster 11 millioner kroner og har erstattet et utidssvarende og udtjent anlæg fra 1930. Ud over slusen rummer anlægget også en fiskevenlig pumpe, der kan flytte ikke mindre en 1.5 kubikmeter vand i sekundet fra å til fjord.

Pumpen er den første af sin art i Danmark og den er så viseligt indrettet, at fisk kan svømme lige lukt igennem den. 

- Slusen er resultatet af et godt samarbejde mellem kommunen og Mariagerfjord Vand, og det er første skridt i vores plan for at klimasikre Mariagerfjord Kommune. Vi kan ikke udstede garantier for den fremtidige vandstand, men med den nye moderne sluse kan vi pumpe vand ud af Vestre Fjord og Onsild Å ved tilfælde af højvande, siger Jesper Skov Mikkelsen, der er formand for kommunens udvalg for Klima og Landdistrikter.


Landets laveste bymidte
Hobro har landets lavest beliggende bymidte og Jesper Skov Mikkelsen glæder sig over, at byen nu er bedre rustet til fremtidens vådere vejr.

Sluseanlægget er bygget til at modstå den fremtid der kommer op til en vandstand på 2,20 meter. På længere sigt kan det imidlertid ikke stå alene i kampen mod våde i kældre i Hobro midtby. Derfor skal der også bygges højvandsbarrierer langs hele havnefronten i takt med stigende vandstande.

Stormen Bodil, der ramte Danmark i 2013, var den hidtil største prøvelse for Hobro Havn i nyere tid. Der kom vandet op til kanten, der er 1,35 meter høj.


Kontaktinformation:

  • Udvalgsformand for Klima og Landdistrikter Jesper Skov Mikkelsen, tlf. 51481833
  • Bestyrelsesformand for Mariagerfjord Vand Jørgen Hammer Sørensen, tlf. 24443923