Når du trækker ud i toilettet, tænker du formentlig ikke over, hvilken rejse dine efterladenskaber sendes afsted på. Ikke desto mindre er det en ret imponerende tur, som spildevandet bliver sendt på, når du har trykket på skyllet.
Himmerlands Renseanlæg i Mariagerfjord Kommune. Foto: Dronedata.dk
I september 2017 blev Mariagerfjord Vand, Rebild Forsyning og Vesthimmerlands Forsyning enige om, at det både økonomisk og miljømæssigt var fordelagtigt, at spildevandsrensningen i de tre kommuner blev centraliseret på Himmerlands Renseanlæg i Mariagerfjord Kommune. Dette blev godkendt i alle tre kommuner primo 2018.
Siden juni 2024 har disse ledninger ført spildevand fra Aars i Vesthimmerlands Kommune og Nørager i Rebild Kommune og videre til Himmerlands Renseanlæg, hvor spildevandet bliver renset og herefter udledt i Kattegat.
Der er udført knap 28 km afskærende ledninger fra Aars til Hobro, hvorfra spildevandet pumpes yderligere 25 km i eksisterende ledninger til Himmerlands Renseanlæg. Sideløbende er Himmerlands Renseanlæg udbygget til tredobbeltkapacitet til 225.000 PE.
Renset spildevand
Himmerlands Renseanlæg er et nyt og topmoderne anlæg. Når spildevandet er kommet ind på renseanlægget, løber det selv gennem renseprocessen og videre derfra som renset spildevand i en 16 km lang udløbsledning, hvor de sidste 3,8 km ligger ude i Kattegat.
På renseanlægget skal spildevandet gennem en længere proces, som omfatter tre typer afrensning: mekanisk, biologisk og kemisk rensning.
Spildevandet skal renses for organisk stof (fx madrester og afføring), kvælstof og fosfor, da det forurener og blandt andet kan medvirke til iltsvind i vandmiljøet.
Natura 2000-område
Området, som det rensende spildevand udledes i, er et Natura2000-område, hvor der er specifikke krav til, hvor meget udledningen må påvirke miljøet og de arter og naturtyper, området er udpeget for at beskytte. I Danmark er der udpeget 250 Natura 2000-områder, og områderne dækker samlet 28% af Danmarks havareal. Det kræver derfor både særlige undersøgelser og overholdelse af særlige krav at få lov til at udlederenset spildevand i et Natura 2000-område. Renseanlægget håndterer og renser spildevandet, så kravene overholdes.
Kattegat er robust
Rebild Kommune ligger i naturskønne omgivelser med højtmålsatte vandløb og søer som recipienter. Det vil sige vandløb, hvor der kan leve fisk. Det samme gør sig gældende i Vesthimmerlands Kommune. Det rensede spildevand fra Aars og Nørager blev førhen udledt til skrøbelige naturområder ved Limfjorden og Halkær Å. Modsat de skrøbelige recipienter i Rebild og Vesthimmerland er Kattegat en betydeligt mere robustrecipient, selvom det er et Natura-2000 område.
Foto: I området, hvor udledningen af det rensede spildevand foregår, er der observeret flere tætte stimer af mindre fisk.
Miljøvurdering
Forud for centraliseringen af spildevandet på Himmerlands Renseanlæg og dermed en øget mængde renset spildevand, som udledes til Kattegat, er der lavet en miljøvurdering. En miljøvurdering sikrer, at der gennemføres en grundig analyse af de forskellige miljøpåvirkninger, og så giver den et overblik over konsekvenserne af forskellige alternative mulige løsninger.
Tilladelse sat på pause
I juni 2020 fik Mariagerfjord, Rebild og Vesthimmerlands kommuner, på baggrund af en miljøvurdering, tilladelse til at lede spildevand fra Rebild og Vesthimmerlands Kommune til Himmerlands Renseanlæg i Mariagerfjord Kommune, hvor spildevandet bliver renset og herefter udledt i Kattegat. Dog har Miljø- og Fødevareklagenævnet ophævet denne tilladelse i juli 2024. Tilladelsen er ophævet, primært fordi klagenævnet finder, at der mangler faktiske data i miljøvurderingen og derfor kræves der fornyet behandling. Den nye tilladelse forventes at være klar i 2026. På baggrund af ophævelsen af udlednings-tilladelsen fra 2020, er det nu udledningstilladelsen fra 2013 der er gældende. Siden juni 2024, hvor der også renses spildevand fra Aars og Nørager, renses spildevandet til under halvdelen af de fastsatte minimumsrenseværdier. Når den nye tilladelse kommer, kan Vesthimmerland, Rebild og Mariagerfjord kommuner endeligt fejre, at projektet med at centralisere spildevandet er lykkedes til gavn for borgere og naturen.
Den længste afstand spildevandet skal afsted på er ca. 68 km fra Aars Renseanlæg til udledningspunktet i Kattegat.
Infoboks
Hvad er renset spildevand?
Spildevand er ’’brugt’’ vand der indeholder mange forskellige stoffer fra husholdninger og virksomheder. Spildevand kan have skadelig virkning, hvis det ledes urenset ud i vandmiljøer. Derfor skal spildevandet renses på et renseanlæg, inden det udledes i vandmiljøer. Når spildevandet er renset, kaldes det renset spildevand.
Krav til udledning på Himmerlands Renseanlæg
Himmerlands Renseanlæg må max udlede:
- Organisk stof (COD) = 75 mg/l
- Kvælstof (N) = 6 mg/l (sommer), 8 mg/l (vinter)
- Fosfor (P) = 0,4 mg/l
(Artiklen har været bragt i "Det bæredygtige Nordjylland" - et annoncetillæg i Nordjyske - september 2024.)